Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on suomalaisesta naisvoimistelusta kehitetty kilpalaji. Joukkuevoimistelu koostuu monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä, hypyistä ja muista liikkeistä kuten käsi- ja jalkaliikkeistä sekä akrobatialiikkeistä. Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus, jossa liikkeet suoritetaan jatkuvina, virtaavina sarjoina, joissa tulee esille liikesujuvuus ja esteettisyys. Laji vaatii voimistelijoilta kokonaisliikunnallisten lajitaitojen lisäksi fyysisiä ominaisuuksia, hyvää koordinaatiota ja rytmitajua. Joukkuevoimistelulle on myös tunnusomaista ilmaisullisuus ja suorituksen yhtenäisyys ja yhtaikaisuus.
 
Joukkuevoimistelua voi harrastaa niin mestaruus- kuin kilpajoukkueessakin. Sarjojen säännöt poikkeavat toisistaan niin, että kilpasarjojen kilpailuohjelmassa painotetaan taiteellisia elementtejä, kun taas mestaruussarjan ohjelmissa tulee näkyä hyvät fyysiset ominaisuudet taiteellisen kokonaisuuden lisäksi mm. liikkuvuus. Joukkuevoimistelu-uran voi aloittaa jumppakouluryhmässä.
 
Joukkuevoimistelussa kilpaillaan keväisin vapaaohjelmalla ja syksyisin ikätasolle määrätyllä välineellä. Tuomaristo jaetaan kahteen osaan: sommitteluun ja suoritukseen. Sommittelutuomaristossa on taiteellisuuden tuomareita sekä teknisen osa-alueen tuomareita. Alle 14-vuotiaat eivät saa pisteitä vaan joukkueet asetetaan kategorioihin. Asematapahtumat ovat alle 12-vuotiaille tarkoitettuja esiintymistapahtumia, jossa joukkueita ei laiteta paremmuusjärjestykseen vaan joukkue saa arvioitsijoilta kirjallisen palautteen. Jokaiselle asemalla olleelle lapselle jaetaan mitali. Asematapahtumista lapsi saa mukavien muistojen lisäksi tärkeää esiintymiskokemusta.

Lisätietoa joukkuevoimistelusta löydät Voimisteluliiton sivuilta.

Lappeenrannan Naisvoimistelijat Aion -joukkue